![](/media/lib/264/n-kilimandzaro_cp-146c74e7224f5b5f9ea62e08b3d8e153.jpg)
Co ma brykiet do Kilimandżaro
30 grudnia 2016, 06:12Wycinka lasów u podnóża Kilimandżaro prowadzi do topnienia czapy lodowcowej na szczycie góry i problemów z gromadzeniem wody. Receptą może być produkcja brykietów na opał z biomasy, pozyskanej z uschniętych gałęzi, łodyg czy pustych kolb kukurydzy, a także z trocin.
![](/media/lib/99/n-ziemia-4446434439fb2c42ffb08d0e44e99ee2.jpg)
Jeden posiłek to 10 utraconych kg poziomu próchnicznego
23 grudnia 2016, 11:42Każdy zjadany przez nas posiłek to dla Ziemi koszt 10 kg utraconego poziomu próchnicznego - przestrzega Julian Cribb, autor książki "Surviving the 21st Century".
![](/media/lib/146/n-testy-oriona-869478467fd8e2a679dc8bf725934026.jpg)
NASA pracuje nad żywnością dla załóg Oriona
28 listopada 2016, 12:10Astronauci, którzy na pokładzie pojazdu Orion będą odbywali wielotygodniowe misje w przestrzeni kosmicznej, muszą coś jeść. Nie będą oni mieli takich luksusów jak ich koledzy z Międzynarodowej Stacji Kosmicznej mogący komponować swoje posiłki z około 200 różnych dań. Na Orionie jest niewiele miejsca, a w czasie trwania misji do pojazdu nie będą docierały misje zaopatrzeniowe. Dlatego też eksperci z NASA intensywnie pracują nad posiłkami dla załóg Oriona.
![](/media/lib/255/n-gorzka-czekolada-181326fb80b003b63a258e0dabda8626.jpg)
Melodia zwiększa gładkość czekolady
28 listopada 2016, 06:11Słuchanie muzyki podczas jedzenia czekolady wpływa na nasze odczucia. Przeprowadzony w laboratorium eksperyment dowiódł, że mechanizmy percepcji mózgu są bardziej złożone niż sądzono.
![](/media/lib/139/n-szczur-3ebfcc4b21c5aedf8cd1aaf643205686.jpg)
U szczurów mała ilość alkoholu nie zwiększa spożycia pokarmów
25 listopada 2016, 12:38Badanie na szczurach pokazało, że niewielkie ilości alkoholu nie zwiększają ogólnej liczby spożytych kalorii. Oznacza to, że gryzonie korygują ilość zjedzonych pokarmów o liczbę kalorii wypitych z alkoholem.
![](/media/lib/259/n-squalus-acanthias-suckleyi-306341e8a17859fb8e3a8632f3062c3b.jpg)
Gdzie inni mają kłopoty, tam rekin skorzysta
28 października 2016, 10:58Należący do koleniowatych Squalus acanthias suckleyi jest mistrzem w recyklingu amoniaku z mórz. Przekształca go w mocznik, którym zastępuje ten ubywający z organizmu.
![](/media/lib/93/n-neurony-10635367e6df98f82261c5ab9cfede67.jpg)
Ograniczenie kalorii dobrze wpływa na mózg
20 października 2016, 10:52Ograniczenie liczby spożywanych kalorii dobrze wpływa na mózg. Naukowcy ustalili właśnie, że zmniejszenie liczby kalorii o 40% chroni neurony przed uszkodzeniem przez nadmiar wapnia, związany z różnymi chorobami neurodegeneracyjnymi, np. alzheimerem.
![](/media/lib/258/n-wegorze-4150d3dec0ac514fcb4c6796cf8af1f9.jpg)
Poszczące węgorze przeżywają dzięki metabolizowaniu kości
20 października 2016, 06:00Podczas wyczerpującej migracji bez jedzenia, by przetrwać, węgorze europejskie (Anguilla anguilla) metabolizują swoje kości. Naukowcy mają nadzieję, że analiza tego zjawiska pomoże zapobiec lub odwrócić osteoporozę u ludzi.
![](/media/lib/257/n-trzmiel-ciagnie-zylke-c02822682acdc75554cdbe98bd4584c1.jpg)
Transmisja kulturowa u trzmieli
6 października 2016, 10:30Trzmiele mogą się nauczyć ciągnąć linkę dla jedzenia i przekazać tę umiejętność kolonii.
![](/media/lib/131/n-otyle-dzieci-5dc86bd7517c40b67ed235117804ab06.jpg)
Tyją przez nagły spadek przemiany materii?
8 września 2016, 10:50Epidemię otyłości wśród współczesnych nastolatków można, wg naukowców ze Szkoły Medycznej Uniwersytetu w Exeter, przypisać nagłemu spadkowi spoczynkowej przemiany materii w okresie dojrzewania.